Blogg

2013 > 04

I går blev valparna tre veckor gamla. Då var det dax för vägning, nu väger varje valp ca 1½ kilo.

Dom har även fått prova att äta riktig/vanlig mat. Dom får uppblött valpfoder blandat med lite mjuk valpmat (på burk). Alla tyckte det var gott att få smaka riktig mat. Första gången dom fick smaka matade jag dom direkt från handen. Men nu har dom fått prova på att äta själva från tallrik/skål. Nu dom första gångerna låter jag dom äta en i taget så att jag ser att alla får mat. Jag vill också ha koll på att inte någon av dom äter jättemycket. Eftersom det är helt nytt för deras små magar med riktig mat får man vänja dom lite försiktigt.

När valparna diar trampar dom med framtassarna. Lite samma sak händer när dom blir ivriga när dom äter vanlig mat. Då kommer framtassarna fram och tassarna hamnar gärna i maten, då blir det kladdigt. Så efter att valparna har ätit får Soya lite jobb med att tvätta valparna. Finns det någon valpmat kvar äter hon väldigt gärna upp den.

En äter och två stycker väntar på sin tur.

När man har ätit och blivit tvättat är det sovdax. Skönt med ett syskon som kudde.

En lite svart gullig nos.
Läs hela inlägget »

Idag har jag plockat fram en mjuk borste. Så nu blir valparna lite borstade ibland när vi sitter i lådan hos dom. Valparna är ju inte rufsiga (ännu), men jag vill att valparna ska tycka att det är skönt och mysigt att bli borstade/hanterade.

Linda (dottern) borstar en av valparna.

Att leka och busa tränar dom på många gånger om dagen. Men fortfarande är valparna vakna väldigt korta stunder per gång. En valp försöker att bita i Lindas strumpa, men samtidigt så blir valpen själv biten i svansen av ett syskon. Samtidigt biter en valp i Lindas byxben.

Finns det något spännande i fällen?

Vi säjer grattis till Mio! Idag har han varit på hundutställning. Av alla portugisiska vattenhundshanar som var med blev Mio två. Bra gjort snygga och fina Mio. Jag vet att du hade lite hjälp av din matte Lotta. Det är hon som badar, klipper, kammar, borstar och visar Mio.

Läs hela inlägget »

Nu är valparna så stora och duktiga att dom kan kissa själva. Soya tvättar dom mycket och städar, men det blir även blöta små pölar på tidningarna. Dom fällar som jag har i lådan täcker inte hela botten. Det är bra, för när valparna vaknar och ska kissa kravlar dom ofta ut till tidningarna och kissar där. Det är bra att dom får möjlighet att hålla sin sovplats/lekplats ren, det kan underlätta när man ska börja träna rumsrenhet. Men till mina blivande valpköpare: Jag lovar inget :-)

Jag byter ju blöta tidningar så fort jag ser en liten pöl, även fällarna byter jag ofta. Men idag var det dax för storstädning i lådan, byta alla tidningar och få en ren fäll. David (sonen) fick passa alla valpar och ha dom på madrassen medan jag städade i lådan. När jag tog denna bilden hade jag bara hunnit lägga upp 4 st valpar till David, men han har redan ganska fullt upp.

Det syns att dom försöker smita. En valp försökte bita i Davids tumme. Jag vet inte om man kan kalla det för bita? Dom har ju inga tänder (ännu).

Tillbaka till lådan, få lite mat av sin mamma, sedan sover man gott. Det är 6 stycken olika individer, men 6 stycken olika personligheter och 6 stycken olika sovstilar. Nu när valparna har blivit så stora har vi tagit bort rundstavarna som satt efter alla kanterna förut (nu ser man bara hålen). Rundstavarna satt där för att minska risken för att Soya av misstag skulle klämma någon valp när hon la sig i lådan. 

Läs hela inlägget »

Allt på valparna är gulligt, även två små tassar och en liten svans. Lite vit päls under tassarna, men små svarta trampdynor. Det svarta lurvet till höger på bilden är Soya.

En kort vaken stund med lite försök till bus, sedan mat och tvättning. Efter det sover man gott en stund igen.

Jag vill hitta en bra bok om valpar och deras första tid i sitt nya hem. Jag har köpt boken som heter HUNDra % bra start, den är skriven av Ida Lindgren och Charlotta John. Jag har sedan tidigare en bra bok av samma författare, den boken heter HUNDra % Rallylydnad. 

Jag tycker att HUNDra % bra start är riktigt bra. Den tar upp samspelet mellan hund och människa, att man ska belöna rätt beteende, att hunden ska uppskatta och vilja jobba tillsammans med dig. Vad man behöver ha för saker när valpen kommer till sitt nya hem. Hur man tränar rumsrenhet och att vara ensam hemma. Många förslag till olika saker som valpen behöver få uppleva (miljöträning). Men jag tycker inte om hur dom skriver om bilåkning. Deras råd är att undvika bilåkning i början, eftersom valpar kan vara/bli åksjuka. Jag tycker tvärt om att man med korta possitiva bilturer tidigt ska vänja valpen vid att åka bil. Men då är det viktigt att valpen sitter tryggt, antingen i knät eller i en liten bur eller ett (litet) begränsat utrymme. Valpen ska inte sitta "stort", då kommer den bara att gå omkring och kanske trilla i en skarp sväng eller tvär inbromsning. Soyas valpar kommer att få åka bil tillsammans redan innan valparna flyttar till sina nya hem. Jag har kanske haft tur som inte har haft någon åksjuk hund. Om jag får det kanske jag får tänka om angående bilåkningen.

Läs hela inlägget »

Nu händer det saker i lådan. Det valparna inte kunde göra på morgonen, kan dom göra på kvällen. Nu har dom börjat göra försök att leka och att bitas. Men hur svårt är det? Dom ser inte riktigt, benen är ostadiga och dom har inga tänder. Dessutom har kanske det syskonet som dom hade tänkt "anfalla" hunnit flytta på sig. Dom försöker även att bita oss i kläderna när vi sitter i lådan. Man hör även små gruff och morr. Hur gulligt som helst. Men efter ett kort "träningspass" är det dax att sova igen. Och då är det skönt att ha ett syskon som kudde.

Detta kortet tog Linda nu i kväll.
Läs hela inlägget »

I kväll har jag klipp klorna på alla valparna, det blev 108 klor. Jag passade på att göra det när valparna var mätta och nöjda. Fegt? Nej, smart.

När alla klor var klippta somnade dom gott i en skön hög.

Dom kan verkligen sova i en hög och då är det alltid någon som passar på att använda ett syskon som kudde.

Syster Yster sover gott.

Läs hela inlägget »

I går blev valparna 2 veckor gamla. Då var det dax för vägning, nu väger dom runt 1 kg. Någon väger lite mindre och någon väger lite mer.

På kvällen var jag på Danderyd-Täby Brukshundklubb, jag är instruktör på en Agilitykurs som började igår. Det känns lite konstigt att "bara" hjälpa andra att träna deras hundar och att inte träna någon egen hund just nu. Men det ska bli väldigt roligt att få vara utomhus och träna. Under vintern har vi tränat en del i en inomhushall.

I går tränade valparna på att ligga i ett fint mönster när dom sov. Denna stjärnan gjorde dom bra.

Alla valpar har öppnat ögonen lite granna. Dom ser lite trötta ut nu innan ögonen är helt öppna och ögonen är i början lite ljusa och ser lite suddiga ut. Men valparna blir ännu gulligare nu när dom har öppnat ögonen.

Soya är med och kollar att valparna är rena och att dom sköter sig när vi kämpar för att få fina kort på dom. Soya tycker nog att hon hjälper till. Men jag håller inte riktigt med om det....

Först mat och sedan fotografering, då blir man ruskigt trött när man bara är 2 veckor gammal. Detta var kvällen absolut störst gäsp. God natt lilla valpen.

Läs hela inlägget »

I går em (på Lisas födelsedag) kom Linda (ena dottern) och Ola (hennes pojkvän) och hälsade på. Dom hade med sig ett paket till Lisa. Hon öppnade själv paketet (det blev många små pappersbitar). Hon fick denna fina apan. När valparna har blivit större och rörligare får vi kanske lägga undan Lisas fina leksak. Valpar brukar vara väldigt bra på leken som heter "Hur mycket ludd finns det i den?".

Matkö? Nej, denna valpen är på väg till "serveringen". Men om man tittar på skuggorna under valpen och under svansen ser man att valpen reser sig upp på benen. Några av valparna har öppnat ögonen lite granna, men alla valparna är mycket rörliga. Dom har börjat resa sig upp på benen och gör försök att gå. Det blir något steg, sedan trillar dom. Men man måste öva. 

Efter maten blir det sovstund. Denna valpen har en skön och avslappnad stil.

Läs hela inlägget »

Idag fyller Lisa år. 12 år börjar bli ganska gammal för en hund, men det verkar inte Lisa ha en aning om. Det är väl inte någon som har berättat det för henne. Lisa ska få lite extra godis och god mat idag på sin födelsedag.

Läs hela inlägget »

Nu börjar det bli lite trång när valparna ska äta.

Men när valparna är mätta och nöjda sover dom gott själva. Det är varmt och gosigt att sova nära sina syskon. Och mamma Soya kan få en ledig stund.

Läs hela inlägget »

En vattenhund älskar ju vatten. Soya doppar gärna huvudet för att plocka upp något. En rolig aktivitet/sysselsättning kan vara att ta ett handfat/balja, fylla det med vatten och lägga ner en sak eller godis som sjunker. För att plocka upp det måste hunden doppa huvudet. I början kan man ha bara lite vatten och sedan ökar man vattenmängden allt eftersom hunden blir säkrare på att doppa huvudet. Att även pudeln har varit en vattenhund ser det ut som Lisa har glömt. Lisas äter helst sina godisbitar torra och dricker lite vatten efteråt.

Läs hela inlägget »

Idag är valparna 9 dagar och jag har vägt dom. Det skiljer en del i storlek/vikt på dom, men det säjer inte något om vem som kommer att bli störst eller minst som vuxen. Alla valpar väger nu mer än dubbelt så mycket som dom gjorde när dom föddes, det är precis som det ska. Nu väger valparna mellan 604 gram och 944 gram (en av tjejerna är en riktig tungviktare just nu), Första veckan vägde jag valparna varje dag för att se så att alla ökade bra i vikt, men nu kommer jag att börja väga dom en gång i veckan. Dom har vuxit ur glassbyttan, så till 2 veckors vägningen får jag ta fram något större och lägga dom i.

Vet ni hur trött man blir av att bli fotograferad?
Hej då
Läs hela inlägget »

Det är inte så lätt att äta när hela serveringen/matbordet lutar.

Soya tycker om att sova på rygg och det verkar ha gott i arv.

Läs hela inlägget »

Idag har valparna blivit 1 vecka gamla. Det "firade" vi med att klippa klorna på dom. Dom har så vassa spetsar på sina små klor och eftersom dom "trampar" när dom diar får man hålla efter klorna tidigt. Annars river dom Soya på magen. Behöver jag säja att valparna tyckte att det var en dålig idé att klippa klorna? Eller rättare sagt dom tyckte att det var en dålig idé att jag höll fast dom. Även riktigt små valpar protesterar så fort man håller fast dom, även om man inte gör något med dom. Men nu är klorna klippta. Men det kommer inte dröja länge innan det är dax att klippa deras klor igen. 

Läs hela inlägget »

Alla valpar äter, växer och mår bra.

En dag i valparnas liv: äta, sova, växa, äta, bli tvättat, sova, äta, växa, äta osv.

Soya har börjat lämna valplådan korta stunder. Men hon har hela tiden mycket bra koll på om någon av valparna börjar pipa, då får Soya bråttom att springa tillbaka till dom.

Matdax
Titta på den söta skära tungan.
Ligger på rad och äter.
Jag vill inte vara med på kort.
Jo jag vill vara med på kort, jag ångrade mig.
Gullig!
Läs hela inlägget »

Livet i lådan går vidare. Valparna äter, växer, sover och blir tvättade av Soya. Valparna var lite olika stora när dom föddes, men alla valparna har gått upp i vikt. Soya blir serverad mat och vatten i lådan och går bara ut för att snabbt göra ifrån sig. Jag sover i/vid lådan på nätterna och är beredd att hjälpa Soya om det skulle behövas. Det är ju inte så lätt för henne om två valpar kryper iväg åt helt olika håll, då försöker hon ta en av dom försiktigt i munnen och flytta den. Just nu är det inte stora skillnader från dag till dag på våra rutiner.

Den tiken som har mest vita tecken, 1 dag gammal
Det är den goa lilla hanvalpen som ligger på rygg och äter (1 dag gammal). Omgiven av sina systrar.
Söt som socker. Eller heter det söt som lakrits när man är svart? 2 dagar gammal
Läs hela inlägget »

Soya fortsätter att vara en duktig mamma. Nu i kväll har Göran fotat valparna. Det är inte lätt, för dom är inte stilla. Dom är döva, blinda, kan inte kissa eller bajsa själva, men dom är helt UNDERBARA. Här kommer tre bilder från kvällens fotografering.

Läs hela inlägget »

Oj vad dagen idag har gått fort. Det är mycket pass med dom små och Soya vill ha mat och vatten serverad i valplådan. Som nybliven hundmamma förväntar hon sig toppenservice och det är klart att hon får det. Hon går mycket motvilligt ut för att rasta sig, sedan springer hon direkt in till valparna. Det är tur att det är torrt ute. Tack för alla hälsningar, dom blir vi jätteglada för.

En söt trio
6 st små portugisrumpor och titta på den söta skära tungan.
Läs hela inlägget »

Det har hänt mycket hos oss idag. Sonen David har födelsedag och i morse/förmiddags födde Soya sina valpar. Det blev inte så många valpar som vi hade trott, men valparna var stora. Det blev 6 stycken valpar (1 hane och 5 tikar). Alla valpar är svarta och några har lite vita tecken. Både Soya och valparna mår bra. Bästa Soya! Snälla dottern Linda har varit här och fotat valparna (och firat sin bror). Två av tikarna är väldigt lika, därför har en av dom en liten röd märkning.

Småtroll
Läs hela inlägget »

Soya mår bra men är trött. Nu äter hon bra om jag lockar henne med god högenergimat. Jag och hundarna har "övningssovit" i valprummet/valplådan två nätter nu. Jag tror att hundarna sovit bättre än vad jag har gjort. Båda hundarna valde att sova på madrassen tillsammans med mig, så jag hade det både trångt och varmt. Jag har plockat fram allting som jag tror att vi kan behöva när valparna föds, allt från handdukar/fällar till hushållsvågen.

Soya vilar i saccosäcken.
Läs hela inlägget »

Mio har tävlat i rallylydnad i dag. Han fick 99 poäng (100 poäng är max) och Mio blev 3:a av 51 stycken hundar. Mio tog med sig sin matte Lotta på tävlingen. Eftersom Mio inte kan läsa (ännu) behövde Lotta läsa på skyltarna vad Mio skulle göra. Lotta tävlade även med sin andra portugis Rocky (som är 1 år yngre än Mio). Rocky fick 74 poäng vilket räknas som godkänt resultat. Grattis Mio, Rocky och Lotta till bra resultat!

Läs hela inlägget »
Denna bilden är från igår Denna bilden är från igår

Soya är tjock och trött, men hon mår bra och är glad. Nu har jag klipp pälsen under magen på Soya. Så att valparna inte behöver få päls i munnen när dom ska äta och så att jag lätt kan ha koll på Soyas juver.

Soyas nyklippta mage
Läs hela inlägget »

Men Soya vill gärna visa upp sin favorit leksak: Hönan. Soya glömmer gärna bort att Lisa har fått hönan i 10-års present. I Soyas värld är det så att om det man gillar är "ledigt" så är det fritt fram att använda det. Så hönan är oftast i Soyas mun.  Kanske borde Lisa få en ny EGEN höna. Lisa fyller snart år....

Läs hela inlägget »

Dom här två korten är tagna på Soya idag. Det skulle vara roligt om ni vill vara med och gissa hur många valpar det blir. För att det ska finnas många alternativ att gissa på får ni även gissa på hur många hanar och hur många tikar det blir. I helgen hade jag lite "hundfix", klippte klor, klippte pälsen under tassarna och badade Soya. Jag tycker att hon har en bra frisyr nu som passar i valplådan. Inte för mycket päls så att hon blir för varm, men så mycket päls att det blir varmt och skönt för valparna. Om någon dag ska jag klippa pälsen under magen, men den får värma magen några dagar till.

Fortfaranden skönt att ligga på rygg
Läs hela inlägget »

Man ska ju inte prata om hur mycket snygga tjejer väger. Men...

Nu är det 8 veckor sedan Soya parades och hon har ökat 7 kg i vikt. Hur många valpar kan det vara i den tjocka och goa magen? Jag ska fota Soya och hennes mage så får ni sedan gissa på hur många valpar det blir.

Läs hela inlägget »

Nu är valplådan färdig, det är Soyas husse Göran som har byggt den. Valplådan är 2.50x1.40, sedan har vi (Göran) satt en låg mellanvägg på ungefär mitten. Tanken är att Soya och dom nyfödda valparna ska vara i den bortre delen (där det finns rundstavar efter kanterna). Sedan är mellanväggen bara 15 cm hög, så Soya kan lätt lägga sig på andra sidan men ändå se valparna. Och det finns plats för mig att sova i lådan den första tiden. När sedan valparna blir större tar vi bort mellanväggen och sätter dit den andra gaveln på lådan. Jag tror att lådan kommer att fungera jättebra, Jag visste ungefär hur jag ville ha den, sedan fick vi byggtips av kolleger till mig. Tack så mycket för det. Jag har plockat fram och tvättat hundfällar, fleecefiltar, handdukar och lakan. Jag vill att allt som ska användas i valplådan ska vara nytvättat. I morgon ska jag börja bädda i valplådan.

 

Läs hela inlägget »