Blogg

2013

 

Idag har det varit en dag med blandade känslor. Dom sista två valparna har flyttat till sina nya förväntansfulla ägare och nu bor lilla Myrra kvar hos oss.
Det är ju delvis denna dagen jag har planerat för när jag bestämde mig för att para Soya. Men hur kan 9 veckor gå så fort? Jag har ju i stor varit tillsammans med valparna dygnet runt under dessa 9 veckor. Så visst saknar jag valparna. Men jag vet att deras nya ägare har väntat på att få hämta hem sin nya lilla familjemedlem och det känns väldigt bra. Jag är glad för att vi har fått så trevliga och engagerade valpköpare och jag vet att jag kommer att få träffa valparna framöver.

Idag flyttade Meya-Maräng "Selma" till familjen Asplund-Almgren och Manne-Manolito "Buster" har flyttat till familjen Mateus.
Lycka till Selma och Buster och sprid mycket glädje i era nya familjer.

Jag vill också tacka dig Lotta för alla trevliga samtal och trevliga besök som du och jag har haft. Jag vet att du och jag kommer att fortsätta hålla kontakten.

Nu är det dax för mig att jobba med mina egna hundar. Myrra har mycket att lära. Soya (och jag) behöver träna upp fysiken och konditionen och det får Lisa hänga med på också. Sedan ska jag börja träna med Soya, planen är att vi ska tävla rallylydnad i avanceradklass i sommar och tävla i agility i slutet på sommaren.
 

Läs hela inlägget »

Nu är klockan lite efter midnatt. Efter att jag hade "nattat" valparna har jag suttit och förberett massa papper till i morgon. För det har blivit dax för dom två sista valparna att flytta till sina nya familjer.

Valparna tycker ju inte om att vara i sin hage ute. Denna bilden visar tydligt deras åsikt.

Släpp ut oss!!
 


Portugisen är ju en vattenhund, men dom är även mycket duktiga grävare. Det är en ordentlig grop dom har "tillverkat". Även om Myrra försöker att se oskyldig ut så är hon det största "grävmonstret".
 


Men Buster/Manne.....
Har man så mycket jord på nosen så blir man avslöjad.
 

Läs hela inlägget »

Idag är valparna 9 veckor och jag har vägt dom tre som bor kvar hos oss. Att väga valparna varje vecka fyller inte någon funktion längre, mer än att det stillar min nyfikenhet :-)

Det har kommit flera ordentliga regnskurar idag, så valparna har varit inne en del. Dom kan ju vara ute en stund även om det regnar lite, men sedan blir dom som reptiler (redan innan är dom som reptiler i munnen). När valparna är lite blöta och kalla så blir dom ganska stillsamma, då är det dax att ta in dom. Ni som har varit hemma hos oss vet att vi har en "rundbana" inne. Den har valparna också upptäckt, så dom har jagat varandra från hallen, genom vardagsrummet, genom nästa hall, in i köket, in i första hallen igen, in i vardagsrummet igen osv.

Jag har gjort lite sökövningar med valparna ute idag. OJ vad dom har bra näsor!

Vi har haft besök av Monica (en av mina träningskompisar). Då passade vi på att fika också. Monica är den som filmar oss på tävlingar och ibland även på träningar. Det är väldigt nyttigt att kunna se vad man gjorde och vad hunden gjorde. Det lär man sig mycket på. Tack snälla Monica för att du filmar oss!

I kväll var det sista gången på Agilitykursen som jag har varit instruktör på. Vi har haft 8 hundar och 11 människor på kursen (några hundar hade både husse och matte med sig). Det har varit en rolig kurs, men ett väldigt blandat gäng. Både vad gäller typ av hund, förkunskaper, mål med kursen/träningen osv.

Läs hela inlägget »


Bus i valphagen
 


Valparna gillar ju att springa utanför sin hage. Idag kom dom på hur kul det är att springa på poolduken, speciellt som det fanns regnvatten på den. Dom är ju vattenhundar.
 


Och sedan full fart vidare.
 


Det är skönt att sitta mitt i syrenen och samla ny energi och även smaka lite på syrenen.
 

Läs hela inlägget »

Ni som har följt oss på bloggen och som kan enkel matematik vet att vi nu har tre valpar kvar. Två av valparna flyttar nästa vecka och en ska bo kvar hos oss.

Idag var dom tre valpar som bor kvar inte så nöjda med att vara i sin (stora) hage på tomten. Märker dom att det saknas några syskon? Tycker dom att dom är för stora för att ha kul i valphagen? Har dom fått smak på hur roligt man kan ha utanför hagen?
Jag tror att det är en kombination. Så jag stoppade in dom i bilen också åkte vi på en kort utflykt ut till Järvafältet. Soya och Lisa var också med. Som vanligt uppskattade valparna en utflykt. Dom gillar när gräset är så högt att det blir som en djungel för dom. Dom var jätteduktiga i bilen, nästa inte ett pip. Och när jag parkerade bilen hemma sov dom.
 

Myrra, Selma/Meya och Buster/Manne


Efter lek och bus sover man gott. Just där blev han trött.
 

Buster/Manne


Gulliga små tassar.
 

Buster/Manne


Soya har en stor och fuktig/blöt tunga. Den fungerar bra som tvättlapp. Samma tvättlapp används både fram och bak och den används till alla valparna. Soya använder även samma tvättlapp till sig själv. Konstigt? Inte för en hund.
 

Selma/Meya får sig en kvällstvätt när hon sover.
Läs hela inlägget »

I morse vaknade valparna klockan 4.45. Kanske kände dom på sig att något speciellt skulle hända idag? För idag var det dax för två till av valpar att flyttat till sina nya familjer. Det är dom två på kortet som har flyttat idag. Till vänster ligger Mira-Marzipan (hon kallas för Mira), hon flyttade till familjen Odevall. Till höger på bilden ligger Molly-Magnolia (hon kallas för Molly) och hon flyttade till familjen Ridderskans.
Jag har redan fått rapporter från båda familjerna om att hemresa gick bra och att Mira och Molly nyfiket undersöker sina nya hem.

Lycka till Mira och Molly och sprid mycket glädje i era nya familjer.
 


Innan valparna flyttar har jag klippt dom. Jag har klippt pälsen på nosen och pälsen under tassarna. Om valpen ska ha "portisrumpa" eller inte får dom nya ägarna bestämma. Valpen blir även badade.

Här är det Mira som blir klippt.
 


Har man tur får man en lite puss under tiden man klipper dom.
 


Här är det en av valparna som provar om deras gamla rymningsväg fortfarande fungerar. Men det gör den inte.

Busunge!!
 

Läs hela inlägget »

I morse när valparna var inne i köket kom dom på att det var jättekul att leka i och på Lisas hus. Lisa har ett "Snobbenhus" i tyg. Det är tur för Lisa att hon inte är med i köket när valparna leker och plattar till hennes hus.

Här är det en valp i huset, en på taket och två framför.
 


Fortfarande är en valp i huset. Ibland var ingången helt ihop tryckt, men man hörde att det morrade i huset.
 


Brottningsmatch.
 


Ute fick dom hålla på i vatten. Plastbacken lutar lite så i ena änden är det bara några millimeter med vatten, i andra änden är det 2-3 cm djupt. Jag la i kulor av deras vanliga mat. Dom var väldigt effektiva och duktiga på att plocka i sig kulorna. En enkel och uppskattad övning/aktivitet, dom är ju vattenhundar :-)

Leta, leta
 


Det blev nästan trångt när alla fem klev i samtidigt.
 


Fortfarande finns det några matkulor kvar.
 


Nu är det slut på det ätbara.
 

Läs hela inlägget »
Så var den stora dagen här. Den första valpen flyttar. Det är med mycket blandade känslor. Jag har ju i stort sett levt med valparna dygnet runt i 8 veckor. Alla valparna är egna individer med egen personlighet så jag kommer att sakna dom var och en. Samtidigt är det så roligt att få lämna ifrån sig en av Soyas gulliga valpar till förväntansfulla valpköpare. Jag har planerat och förberett valparnas flytt och det har även valpköparna gjort. Dom har valpsäkrat hemmet, satt upp grindar, plockat bort ömtåliga saker, handlat saker som dom behöver osv.

Först ut att flytta var Maja-Marionett, hon kommer att kallas för Asta. Asta är kullens lillasyster, till storleken lite mindre än sina syskon, men med en mycket stor och gullig personlighet. Vi önskar dig all lycka hos Mille och Björne. Asta flyttar inte så långt bort så vi hoppas att vi kan få träffa henne ganska ofta.

Här kommer två kort på Asta.

 

Läs hela inlägget »

Förra veckan kom dom på hur dom kunde rymma. Då hade jag en filt som tak, men nu när jag har bytt till ett lakan fungerar inte den gamla rymningsvägen längre. Men man ser att dom har varit på lakanet och bitit och dragit och försökt.
 


Innan det började regna på eftermiddagen plockade jag ihop deras leksaker i en plastback, då var det en av valparna som klev i och la sig på alla sakerna.
 


Men när man har syskon får man ju sällan behålla en bra plats för sig själv.
 


Idag tog jag ut vår balansplatta för att se vad dom gjorde med den. Dom testa den mycket. Gick på den, vickade fram och tillbaka, lekte på den. Men den fungerar även bra att lägga huvudet på när man ska sova.
 

Läs hela inlägget »

Idag har alla valpar blivit klippta på nosen. Lite protesterade dom, men det hör ju till. Dom testar om dom kan få slippa. Men det fick dom inte.

Här är det hanen som blir friserad. I fönstret ser man vandringspriset som Soya har vunnit som årets agility portugis.
 


Jag känner mig osäker på om han tänker pussas med tänderna eller inte.
 


Sammetsnos.
 


När jag tittar på denna bilden vill jag ha kvar alla valparna. Dom är ju så gulliga. Men i morgon klockan 05.45 kan det hända att det känns rätt ok att inte ha kvar alla 6.
 


Sedan bestämde Linda att det skulle bli gruppfotografering. Det är ju nästan helt omöjligt. Dom flesta bilderna blev så här. Också fick vi samla ihop valparna igen och göra ett nytt försök och ett nytt försök och ett nytt försök....
 


Men tillslut blev det två bilder som blev rätt bra. Alla valpar är med på samma bild och dom tittar nästan åt samma håll.
 

Läs hela inlägget »

Idag har vi haft besök av veterinär Kajsa. Toppen att hon kom hem till oss så att vi slapp att ta valparna till en klinik. Så nu är alla valpar besiktigade, vaccinerade och chipmärkta. Alla valparna skötte sig jättebra, det var bara lite pip när dom fick sina stick i nackskinnet.

Läs hela inlägget »

Valparna vaknar tidigt och då tar jag ut dom. Dom äter och leker ute. Men eftersom det är så tidigt och fuktigt ute tar jag in valparna efter en stund. Dom får ju inte bli kalla. När jag tar in dom får dom vara med i köket, tillsammans med Soya. Soya kollar av om någon behöver tvättas, hon passar också på att leka och fostra dom. Strax blir det sovstund. Då brukar jag bära tillbaka valparn till lådan. När dom vaknar nästa gång tar jag ut dom igen och om vi har tur med vädret får dom då vara ute resten av dagen. Ofta har vi något/några besök under dagen. Det blir en hel del prat och fika för oss tvåbeningar. Fram emot kvällen är det dax att ta in valparna, då har det börjat bli svalt och en del mygg. Då fortsätter valparna sin "föreställning" i vardagsrummet och i hallen. Soya är med igen, men Lisa uppskattar inte 6 valpar så hon har en bra och valpfri plats i soffan. När valparna är inne är det fullt upp för oss tvåbeningar. Man får hålla koll på små pölar och vad valparna undersöker med tänderna. Efter spring och gos somnar dom en efter en och dom somnar precis överallt. Innan det sedan är dax att somna för natten (i lådan) blir det mat och vatten till dom.
Undrar varför jag tycker att jag inte hinner göra så mycket på dagarna?

Här ska leksaken få sig en omgång.
 

Foto taget av Linda.


Där tog det stopp.
 

Foto taget av Linda.


Vad tänker du på?
 

Foto taget av Linda.


Idag trodde nog valparna att dom såg dubbelt. Vi fick besök av min kollega Ewa och hennes syster Bee. Det är Bee som har gjort min hemsida. Ewa och Bee är tvillingar, dom är väldigt lika och båda var utrustade med varsin kamera. Valparna blev mycket fotade. Det måste vara för att valparna är så gulliga. Det blev även prat och fika (så klart).

Valparna hälsar och tackar för den fina och roliga leksaken som dom fick.
 

Läs hela inlägget »

Det är lättast att ta kort på valparna när dom sover, för då är dom ju stilla. Här kommer lite olika sovstilar från idag.

Jag kan ju passa på att skvallra lite på valparna, några av dom har grävt en ganska stor grop i vår gräs(moss)matta. Portugiserna har ju ganska stora tassar, det är väldigt bra att ha det när man ska gräva. För då går det fort att "skotta" undan jorden. Men det är lätt att avslöja valparna, dom som har jord på nosen har grävt.
 

Jord på nosen


En som valde att sova inklämd mellan pallen och röret.
 

Lite jord på nosen.


Och i röret ligger en och sover gott.
 


På pallen är det tydligen skönt att sova.
 


Igår kom valparna på hur dom ska göra för att rymma. En hoppar upp och biter tag i filten som jag hade satt upp som tak (solskydd). Då kan ett annat syskon använda filten som ramp och ta sig över till utsidan. Portugiser kan!
Därför har dom nu fått en bur att ligga i. Här ligger 5 stycken och sover gott.
Buren har jag fått av min snälla syster. Våra hundar fick ärva många bra saker efter min syster hund.
 


Som vanligt har valparna varit med oss inne i kväll. Om man är nyfiken får man reda på mycket. Här tar dom sig en titt i diskmaskinen.
 


Jag tog även upp dom en och en på trimbordet. Hanterade dom, klippte lite päls under tassarna (med maskinen), borstade dom, klippte (med vanlig sax) lite päls under svansen och körde med maskinen i ansiktet (men klippte inte något där idag). Dom var så duktiga.

Soya har lekt med dom en och en. Hon tyckte tydligen att dom behövde få lite egen mammatid. Hon fostrar dom så bra.

Men nu är det godnatt för valparna, nu ligger dom i lådan och sover och drömmer (om nya bus?).

Läs hela inlägget »

Nu är valparna drygt 7 veckor gamla och dom första kommer att flytta nästa vecka. Det är verkligen med blandade känslor. Jag kommer att sakna dom så mycket. Samtidigt vet jag att det just nu finns 5 mycket trevliga och förväntansfulla familjer som väntar på sitt lilla valptroll. Det är så roligt att ha mycket kontakt med er blivande valpköparna. Jag förbereder valparna för flytten, under tiden får ni läsa denna dikten om vad ni kan förvänta er.

1. Häll ut pölar av kall äpplejuice på golvet och mattorna och gå sedan runt barfota med ljuset släckt.
2. Gå till arbetet i ett par sockor där du har strimlat tådelen med en mixer.
3. Gå ut i regnet direkt efter att du har vaknat och säg "duktig valp, skynda dig nu, kissa och bajsa nu, sluta lek med kopplet, kom igen nu…"
4. Täck alla dina finkläder med hundhår, ljust hår till mörka kläder och mörkt till ljusa. Lägg också några hundhårstrån i din mugg med morgonkaffe och i det nyöppnade smörpaketet.
5. Lek apport med en våt tennisboll.
6. Spring ut i snön barfota för att stänga grinden ut mot vägen.
7. Vält ut en korg med ren tvätt över golvet.
8. Lägg dina smutsiga underkläder på golvet i vardagsrummet när du ska få gäster.
9. Hoppa ur din favoritfåtölj just när din favoritserie närmar sig slutet och säg "Nej, nej, inte där, det där ska du göra ute!". Missa slutet av programmet.
10.Lägg chokladpudding på finaste mattan och försök inte städa upp det förrän du kommer hem från jobbet på eftermiddagen.
11.Hacka på bordsbenet flera gånger med en skruvmejsel.
12.Slå sönder din fjärrkontroll till TV:n med en hammare.
13.Ta en mjuk och gosig filt direkt ur torktumlaren och linda den runt dig en mörk och ruggig höstkväll. Då får du en liten föraning om hur det känns när din valp somnar i ditt knä

 

Läs hela inlägget »

Nu tänker jag inte på dom bad som hundarna väljer att göra själva i diverse olika vatten utomhus. Jag tänker på renlighetsbad.
Jag använder både schampo och balsam när jag badar Soya och Lisa. Till Soya vill jag ha ett balsam som återfuktar bra och som ger pälsen lite tyngd. Man ska alltid välja schampo och balsam som är avsedda till hundar. Det finns många olika märken att välja på. Man kan få prova sig fram innan man hittar det som man tycker passar till den egna hunden.
Jag blandar alltid ut både schampot och balsamet med vatten. Ofta står det på flaskorna hur tillverkarer rekommenderar att man ska späda produkten. Det gör att det är lättare att både jobba in schampo/balsam i pälsen. Det gör också att det är lättare att skölja ut. Det är viktigt att man sköljer ur schampo/balsam noga. Men man ska ALDRIG spara schampo/balsam som man har spätt ut med vatten. Det kan börja växa bakterier i det och det kan då vid nästa bad ge hunden exem. Men schampo/balsam som man inte har blandat ut med vatten håller sig jättelänge (kanske hur länge som helst).
När jag badar mina hundar gör jag det i badkaret. Jag lägger en gummimatta i badkaret så att dom inte ska halka. Sedan blöter jag pälsen och tar sedan det utspädda schampot. Jag gnuggar utan att trassla till pälsen i onödan. Det är inte bara pälsen som ska bli ren, även huden ska bli tvättad. Sköljer bort schampot. Iblanda schamponerar jag ytterligare en gång. När sedan schampot är borta kramar jag ur pälsen och torkar hunden med en handduk/busterduk. Sedan är det dax att sätta det utspädda balsamet i pälsen. Det låter jag sitta i pälsen i några minuter innan jag sköljer bort det. Sedan är det dax att torka hunden med handduk/busterduk. Det finns olika uppfattningar/åsikter om hur man sedan ska torka en portugispäls, men det kan jag skriva om en annan gång.
Jag använder schampo och balsam även på dom partier som är kortklippta, även huden på dom ställena behöver en rengöring.
Innan badet kan hunden lukta träsk och efter badet luktar den blomma. Portugiserna får ju ibland smeknamnet träsktroll :-)

 

Läs hela inlägget »

Idag provade jag att lägga in en tom hundmatssäck till valparna. Dom fick inte vara själva med den. Dom provade att gå på den, bita i den och att bära den. Den var väldigt rolig, den prasslade roligt både när dom gick på den och bet i den. Den var stor och rolig och svår att bära/flytta på.


Efter lek blir det dags att sova. Alla ville ligga uppe på plastbacken. Efter mycket trix och fix och många som hade åkta av lyckades dom klämma ihop sig 5 st uppe på backen. Trångt, gosigt och varmt.
 

Läs hela inlägget »

Valparna är ute mycket. En pall kan även fungera som en liten koja.
 


Men varje dag hinner valparna även med minst en stund (ofta två) i köket eller vardagsrummet/hallen.

Efter en stunds bus och spring blir det sovstund. Även deras mamma passar på att vila när alla valpar sover. En valp ligger under soffan och två stycken ligger under en stol.

Det är mycket leksaker framme, men det behövs för att dom 6 små busungarna ska låta bli stolar och bord.
 

Läs hela inlägget »

Idag fyller Soya år.

Grattis på 5-årsdagen bästa Soya!!
Soya har fått extra goda hundkex idag, hon bjöd även Lisa på att kex. Soya har även fått en ny leksak av Linda. Så fast det är fullt upp med valparna har Soya fått lite extra uppmärksamhet idag.

Denna bilden är från när Soya vann KM i Agility på Danderyd-Täby Brukshundklubb.
 

Läs hela inlägget »

Idag tyckte jag att det var lite svalt och blåsigt för att låta valparna leka i vatten. Så jag vände på lådan/backen. Och vips började dom leka herre-på-täppan.


Men efter lek och bus behöver man sova. Backen fungerade även bra som sovplats åt 4 stycken valpar.
 


Eller också kanske det var för att bevaka en bra plats tills leken började igen.
 

Läs hela inlägget »

Soya dricker vatten överallt. I skålar, bunkar, pölar, sjöar, havet, diken, regnvatten osv. Hon verkar leva efter ordspråket att: Varje vattensamling kan vara den sista. Så bäst att dricka medan det finns vatten.
Hundar kan INTE skilja på dåligt/farligt vatten och bra vatten. Med dåligt vatten menar jag vatten med t.ex. gödningsmedel i, vatten med glykol i eller när det är algblomning i vattnet. Men att dricka lerigt/smutsigt vatten i t.ex. en bäck verkar aldrig vara ett problem. Soya dricker vatten på många av våra promenader. Hon verkar ha en speciell radar som gör att hon alltid hittar vatten.
Men det är vår uppgift att hjälpa våra hundar att sortera bort det farliga vattnet. T.ex. har jag aldrig gödningsmedel i någon vattenkanna.
Det räcker ju inte alltid att bara göra det hundsäkert hemma. Men kan också behöva kolla av vad som står framme hos vänner som man hälsar på.
 


Vatten är alltid gott. Man är ju en VATTENHUND

Algblomning är MYCKET farligt för hundar. Dom blir inte bara sjuka/förgiftade, dom kan även dö av algförgiftningen.
Vi människor och hundar bad ju på olika sätt. Hundarna dricker alltid vatten när dom badar, dessutom slickar många hundar sin blöta päls efter badet. Så finns det giftiga alger i vattnet får hundarna i sig stora mängder av dom vid ett bad.
 

Läs hela inlägget »

Valparna har fått två plaströr som dom har som tunnlar. Ibland tar dom sig igenom rören och ibland är det någon som klättrar på rören.


Valparna har fått börja använda halsband ibland. Dom har olika färger på sina halsband. Ibland tycker dom att det kliar lite att ha halsband. Jag tycker inte att hundar ska ha halsband på sig när dom leker med varandra. Det är risk att dom skadar sig eller sina tänder. Men valparnas halsband är bara små tyghalsband, så dom har dom på sig några timmar per dag.
 

Orange passar bra på en svart hund.
Läs hela inlägget »

Det kanske var valparnas plan att börja dagen tidigt så att man hinner med mycket.

På dagen har det varit lite plast-och-lek. Vatten i en plastback och några tennisbollar.
 


På em har vi haft lektion 1 i mulleskola och bilåkning. Idag var första gången valparna åkte bil. Dom har varit i bilen (och ätit) några gånger tidigare. Då har motorn varit i gång, men vi har inte kört. Men nu stoppade vi in alla valpar i bilen (dom satt bak i hundburen) också åkte vi till skogen. Det var nästan inte något pip alls när vi körde till skogen och ingen av valparna mådde illa. Även Soya och Lisa var med till skogen. Alla valpar verkade uppskatta utflykten, det var mycket spring.

Soya tar täten. Högt gräs blir som en djungel för valparna.
 


Full fart på stigen.
 


Många nya dofter.
 


Dom torra löven prasslade väldigt spännande.
 


Efter en stund var det dags att åka hem. Så då packade vi in ligan i buren igen.
 


Även hemresan gick mycket bra. Det var lite pipigt i början, men innan vi var hemma var alla tysta, lugna och stilla.

Valparna avslutade kvällen med att leka och springa i hallen/vardagsrummet/hallen/verandan. Det är så roligt att se dom då, för deras lek skiljer så sig åt inomhus och utomhus. Inomhus leker dom mer med leksaker och har t.ex. dragkamp. Det är även ganska mycket brottning. Soya är med och leker också och hon passar även på att tvätta valparna.

Och det är ju lördag=kloklippningsdag. Jag har klippt klorna på alla valparna och även på Lisa och Soya.
 

Läs hela inlägget »

Valparna verkar ha samma inställning till en ny dag som Soya: Ny dag, nya möjligheter. Bäst att börja tidigt så att man inte missar något.
Nu är klockan 07.30, valparna har varit ute sedan klockan 6 och dom har ätit och busat. Nu ligger dom på laddning. 5 stycken ligger i en "sovhög" och 1 ligger lite vid sidan om.


Själva har vi hunnit sitta ute och fika. Tvättmaskinen är igång. Städa i valplådan, fast på morgonen är det mer sanering. Alla tidningar brukar behöva bytas och någon fäll behöver tvättas.

Så alla valpköpare, njut av en lugn lördag morgon, för det är snart ett minne blott. :-)

Fast jag tror att vi har hunnit skratta mer än er andra idag.
 

Läs hela inlägget »

Kan någon berätta för oss vad som visades på TV i kväll? Vi hade valparna med oss i vardagsrummet och då är det fullt upp, alltid händer det något. TV var på, men vi har inte en aning om vilket program som visades. Valpar är bättre underhållning än TV!

En ny leksak som är rolig. I bakgrunden till höger syns en valp som hittat en tennisboll och till vänster är det en valp som provar Lisas lilla hundsäng.
 


En lekstund i köket blev det också. Valparna är effektiva och hinner med mycket.
 


Tråkiga människor som har stängt dörren.
 


När vi höll på att bli snurriga på allt som dom hittade på inomhus fick dom en kvällsstund ute. Två av valparna passade på att kolla att poolen var ordentligt täckt.
 


Valparna ligger redan på laddning, så det är bäst att vi också laddar om för en ny dag.

God natt.
 

Läs hela inlägget »

Någon av valparna har gnagt av ett av snörena till partytältet. Men ingen av valparna vill erkänna sitt bus.


Att få vara med i köket uppskattar valparna väldigt mycket. Om jag inte har tagit bort Soyas och Lisas tomma matskålar bär valparna gärna på dom. Idag tog dom även ett decilitermått.
 


Idag har valparna suttit i bilen och ätit sin mat medan bilmotorn var igång. Ingen av valparna brydde sig, det var som om dom alltid äter sin mat i bilen. Ska bli spännande att se vad som tycker om att åka bil på riktigt.
 

Läs hela inlägget »

Valparna har mycket att upptäcka inomhus. Men dom är så roliga och mysiga att ha runt omkring sig. Dom är positiva och nyfikna och överallt. Så man får passa dom hela tiden. Alltid händer det något. Linda är här ganska mycket och fast hon (än så länge) bara kan använda sin ena arm/hand är det till stor hjälp att vara två stycken som har uppsikt på dom små.

Papperskorgen inne i badrummet måste undersökas.


Alla testar Lisa och Soyas vattenskål
 


Man kan lägga sig på rygg (precis som sin mamma) och leka.
 


Här får dom springa på trallen och gå in själva.
 


Och sedan ta sig upp för tre trappsteg och gå in.
 

Läs hela inlägget »

När valparna var 3½ vecka gamla var Lotta och hennes dotter Nathalie och hälsade på. Nathalie fotade mycket. Jag har fått fina kort av Nathalie från det tillfället. Dom korten ligger under Foton.
Tack för korten Nathalie!

Läs hela inlägget »

Idag på fm var valparna ensamma hemma i 2 timmar. När jag åkte hade dom ätit och det var fint i lådan. Men när jag kom hem.......

När jag kom hem fick valparna vara ute. Det älskar dom! Under tiden dom var ute städade jag i lådan. Byta tidningar, torka och byta fällen. Så här fint blev det då.

Läs hela inlägget »

Nu har jag börjat min semester, så nu kan valparna vara ute mycket. Ska det regna hoppas jag att det gör det på nätterna. I morse när valparna var ute var det ganska blött i gräset, därför fick dom gå in när det var dax för dom att sova. Då passade jag på att torka tassarna på alla valparna, det tyckte alla valparna var helt ok.

 

Jag har köpt ett partytält och satt upp i valphagen så att valparna alltid ska ha skygga, för det blir väldigt varm när solen skiner. Så då kan man väl säja att det är party i valphagen? Hela tiden :-)

När valparna skulle äta mat på em fick dom göra det i bilen. Jag har en ganska stor bilbur så där fick alla sex plats att äta. Det var inte någon som tyckte att det var konstigt att äta mat på en ny plats.

Igår hade vi besök. Bland annat var Mios matte Lotta och hälsade på. Lotta gör precis som en perfekt "farmor" ska göra, hon hade med sig leksaker och godsaker till dom små "barnbarnen". Det var uppskattat. Tack Lotta!

Läs hela inlägget »

Ska hundar ha kläder? Behöver hundar ha kläder?

 

Jag tycker bara att hundar ska ha någonting på sig om det fyller en funktion (för hunden).

 

Soya har två täcke (ett Back-on-track och ett vanlig täcke), sedan har hon en regnoverall (som hon aldrig har använt), också har hon en badrock.

Back-on-tracktäcket använder jag som värmetäcke. På vintern när vi ska åka och träna kan Soya ha det på sig i bilen. Jag använder det också när det är kallt ute på träningar/tävlingar och Soya ligger i sin bur. Om Soya har en bra grundvärme i musklerna går det fortare/bättre att värma upp henne.

Det vanliga täcket använder jag inte så ofta. Men om det vid sista kvällspromenden regnar mkt eller kommer mycket blötsnö använder jag det. Då känns det så onödigt att Soya på den korta promenaden ska bli blöt och ev. kall.

Sedan har vi badrocken. Den tycker jag är bra. Jag använder den när jag har badat Soya (i badkaret). Soya har ju alltid haft portisfrisyr. Då passar badrocken så bra för den sitter mest där Soya har mycket päls. Efter badet torkar jag Soya så mycket det går med en handduk eller plutoduk. Sedan får hon ha badrocken på sig en stund. När jag tar av den är hon halvtorr i pälsen.

Jag badade Soya igår. Så här snygg är hon i sin badrock. 

 

 

Soya ser ju inte helt nöjd ut med att ha sin badrock, men det kanske även beror på att Soya inte tycker om att bli badad i badkaret. Men allt annat vatten gillar hon.

 

Så här fin blev Soya efter badet igår.

 

Läs hela inlägget »

Vi har haft trevligt besök och valparna har lekt både ute och inne.

 

Vad finns i botten på bunken?

 

Brorsan tränar på att apportera föremål av metall. Det är bra att börja tidigt :-)

 

 

Lilla syrran försöket att gnaga sönder stängningen. Med tanke på hur vassa hennes tänder är kan man ju fundera på om hon skulle lyckas. En liten rymmare?

 

 

Att bita i ett däck/slang är skönt när det kliar i munnen.

 

 

Valparna har även varit i vardagsrummet och sprungit runt. Då kryllar det av valpar överallt. Hur kan 6 stycken valpar vara på så många olika ställen samtidigt?

 

 

Soya är en toppen mamma. Hon kan både leka med två valpar samtidigt som två andra valpar äter.

 

Läs hela inlägget »

För att få bra rutin för kloklippningen har gjort lördagen till den stora kloklippningsdagen. Men nu i kväll när jag satt och gosade med valparna passade jag på att klippa deras klor. När jag klipper valparnas klor sitter jag på golvet och har valpen i knät. Jag passar på när dom är lite trötta. Lisa har jag på trimbordet när jag klipper hennes klor. Soya ligger ofta på golvet när jag klipper hennes klor (det är lite tungt att lyfta upp 22 kg hund på trimbordet). Till valparna använder jag än så länge en ganska liten klotång. Till dom vuxna hundarna har jag en vanlig (stor) klotång. Jag tycker att det är viktigt att använda en bra/vass klotång, så att klon blir klippt och inte klämd. Jag gillar inte olika typer av spärrar som ibland kan sitta på klotången. Dom sitter där för att "hjälpa till" så att man inte ska klippa för mycket. Men även om man använder den spärren kan man klippa för mycket. Soya har ju grova klor, så efter att jag klippt hennes klor brukar jag fila hennes klor också.

 

Idag var Linda på återbesök för bitskadan som hon fick i söndags. Läkarna är nöjda med hur såren ser ut nu. Efter Lindas läkarbesök fick hon sitta ute på en stol och ha uppsikt över valparna, så att valparna kunde vara ute fast jag jobbade.

 

Så här skönt hade dom det ute.

 

Det är nästa som på dagis, efter leken blir det vila.

 

Läs hela inlägget »

Igår ville inte datorn göra som jag ville. Därför saknas det foto på blogginlägget från igår.

 

Skönt att sitta och vila lite.

 

Gummigrisen är skönt att bita i när det kliar i munnen.

 

 

Vi kramas lite.

 

 

Flygfoto över valplådan. Efter lek och bus ute sover dom gott. Dom gillar att sova på rygg.

 

Läs hela inlägget »

I måndags blev valparna 5 veckor, som vanligt var det då dax för vägning. Nu väger dom mellan 2,3 kilo och 2,9 kilo. Det är en bra viktökning på bara 5 veckor. Alla valpar växer och ökar i vikt.

 

Så här trött kan man bli när man har varit ute och lekt och sprungit.

 

Läs hela inlägget »

Idag var jag lite tveksam till om jag skulle ta ut valparna något. Det var lite kallt och blött. Men fram på em blev vädret bättre. Och vad säjer dom här blickarna? Vem kan motstå dom blickarna? Behöver jag säja att valparna fick komma ut en stund även idag?

Valplådan har fått en liten lucka nu, annars kan valparna nästa klättra ut.

Så här roligt var det ute. Valparna hade rätt.

Läs hela inlägget »

Igår var en väldigt blandad dag. Dagen började bra. Det var fin vänder, valparna var ute ganska mycket. Vi hade trevligt besök. Valparna sov ute en gång, det såg dom ut att gilla. Vi hade satt upp några filtar så att valparna fick skugga. Men det är lite som att ha småbarn: Är det för varmt för dom? Är det för kallt för dom? Blåser det för mycket på dom? Blir det svalt för dom som sover på gräset?

Valparna är väldigt användbara och nyttiga, man kan t.ex. ha dom som mossrivare också.

Det är inte ok att ta skor. Men det ser ut som jag och valparna inte tycker samma sak. Jag behöver nog prata mer med valparna om detta.

Den blicken tycker jag säjer: Det var inte jag. Men man ska inte låt sig luras av en gullig valpblick. Har dom inte redan gjort ett bus kommer dom strax att göra ett.

Men tyvärr fick dagen igår ett väldigt tråkigt slut. På kvällen ringde dottern Linda och sa att hon hade blivit hundbiten. Tyvärr var hon ganska illa biten och behövde till sjukhus. Hennes sambo Ola jobbade så jag skjutsade Linda till sjukhuset. Där blev vi kvar hela natten, vi kom hem först klockan 5 i morse. Det var ganska lång väntetid och sedan skulle Lindas skador sys och hon skulle även ha antibiotika intravenöst. Linda blev biten helt oprovocerat, det som man ibland läser om i kvällstidningarna: Stor hund bet en okänd person svårt. Linda gick på trottoaren och möter en kvinna med en stor hund, precis när dom ska passera varandra anfaller hunden Linda. Hon blir biten i bröstet och ganska mycket i ena armen, hunden biter och river även sönder hennes kläder. Jag blir så ledsen och upprörd av flera olika anledningar. Vilken fruktansvärt onödig olycka. När hunden hade bitat Linda plockar kvinnan fram en munkorg och sätter på hunden. Varför hade hon med sig en munkorg?

 

Nu ska jag ge valparna mat och gosa med dom. När man håller på med dom blir man glad. Och jag behöver få lite glada tankar nu.

Läs hela inlägget »

Nej, jag pratar inte om valparnas vikt. Men idag har valparna varit ute två gånger, så deras utevistelse har ökat med 100 %. Jag tycker att valparna fortfarande är för små för att sova ute. Vi har satt upp kompostgaller, så att vi vet var vi har valparna när dom är ute. Jag tror att kompostgaller används mer av hundägare än av trädgårdsägare. Kanske dax att ändra namn på kompostgaller? Fast hundgaller låter inte trevligt. Hur som helst, kompostgaller kan man som hundägare ha mycket nytta av både ute och inne. Inomhus går det att använda för att stänga för i t.ex. en dörröppning.

 

Kan man kalla detta för picknick? Vara på en filt och äta mat ute.

En träbit/vedbit måste undersökas noga. Och självklart använder dom munnen till det!

Lite brottningsmatch. Det är "Lilla Syster" som har brottar ner en av sina större systrar.

Öva på att kissa ute. Ett litet steg mot att bli rumsren. Men ett väldigt, väldigt litet steg. För det kommer att bli bli många pölar inomhus. Den lilla valpen vänder bort huvudet. Hon kanske inte gillar att bli fotad när hon kissar.

I morse var jag ganska trött. Men jag började dagen med att göra rent hos valparna (för oj vad dom kan ställa till det på en natt), ge valparna mat, vara ute med Lisa och Soya, gett även dom mat och äta frukost själv. Efter det tog jag med mig morgontidningen och la mig i soffan en stund. Lisa la sig direkt på täcket som låg vid mina fötter, men Soya la sig bredvid mig. Hon tyckte att det var en bra idé att vi delade på min kudde. Lisa ligger i soffan när hon själv vill det. Men Soya ligger bara i soffan om man själv sitter/ligger där. För oss fungerar det jättebra att ha olika regler för hundarna. Lisa började få vara i soffan när Soya var valp. Lisa var inte speciellt förtjust i Soya nör hon var valp, därför kändes det bra att ge Lisa lite extra förmåner och i soffan fick hon dessutom ligga ifred för Soya.

Läs hela inlägget »

Även idag har valparna varit ute en stund på äventyr.

 

Än så länge kan man ligga i lådan och gosa/leka/mysa med valparna. Men nu börjar dom få väldigt vassa tänder. Här är det Göran som blir kollad/utforskad.

Alla på en gång.

Man kan klättra på sin husse också.

Läs hela inlägget »

Idag har valparna varit ute för första gången. Vi tog med oss deras filt från lådan och la den på gräsmattan. En kort stund satt alla valparna på filten, dom undrade nog var dom hade kommit. Men sedan började dom utforska omgivningen. Det fanns mycket som var spännande, gräs, mossa, grenar osv. Under fliken Foton finns det många kort från valparnas stund ute.

När dom sedan kom in var det sex stycken små troll som sov gott.

En av valparna orkade gå ända fram till hundsängen.

Dom andra fem somnade där vi la dom.

Läs hela inlägget »

Idag har jag tagit fram trimbordet för att ha det i valprummet. Valparna kommer att få vänja vid att stå på ett bord och vid att bli hanterade på ett bord. Trimbordet är stadigt och det är klätt med en gummimatta så att det inte ska vara halkigt att stå på. Valparna var väldigt nyfikna på vad som kom till deras låda. Självklart ville dom vara med och undersöka. Nu står trimbordet precis utanför lådan. Mitt trimbord är lite för litet för en vuxen portugis, det passar bättre till en hund i Lisas storlek.

Valparna använde sina bästa "verktyg" för att undersöka: munnen och tänderna. Så praktiskt med dom "verktygen" för dom är ju alltid med, ingen risk att man råkar glömma dom.

Dom äter med god aptit och ganska ofta är det bra ordning vid maten.

Att få mat av sin mamma är också gott. Fast där börjar det bli trångt.

Eftersom dom har en ordentlig mamma avslutas det hela med en tvätt. Man ser lite av Soyas rosa tunga.

Läs hela inlägget »

I måndags när valparna var fyra veckor gamla vägde jag dom. Men när jag skulle väga två av tikarna blev det error på vågen. Den vågen klarade max två kilo. Som tur är har jag en annan våg som klarar tre kilo. Undrar hur länge jag kan använda den vågen?

 

Platt som en pannkaka. Kan det illustreras bättre?

Den maten som valparna äter blandar jag med ganska mycket vatten, så att maten blir nästan som gröt. Det går inte att ha någon vattenskål inne hos valparna (ännu). Men jag tar in en vattenskål till valparna lite då och då, men då är jag med hela tiden och passar skålen. Nu är ju valparna rörliga och dessutom blir det ganska varm inne (fast jag drar för så att det aldrig lyser in sol i deras rum). Så dom dricker lite vatten, men dom trampar i det också. När valparna kan vara ute kan dom få ha vatten på ett annat sätt. För dom är ju vattenhundar!

Gott med vatten.
Läs hela inlägget »

För valparna spelar det inte någon roll vilken veckodag det är. Deras liv består av äta, sova, leka om och om igen. Men det är helt klart lättas att ta kort på dom när dom sover eller äter. Dom kan verkligen ligga hur som helst när dom sover.

Här var det en av valparna som kom från fel håll när det serverades mat. Men det gick bra att ligga och dia från det hållet också.

Om man har huvudet på leksaken när man sover så är man ju säker på att ingen tar den när man sover.

Fast valparna är som små barn, dom sover inte, dom ligger bara på laddning.

I kväll har jag varit och haft en Agilitykurs (en nybörjarkurs). Men innan kvällen är slut ska jag väga valparna, för idag blir dom ju 4 veckor.

Läs hela inlägget »

Vilken rolig helg vi har haft.

I fredags var min syster och hennes döttrar och hälsade på. Dom bor i Jönköping så vi ses inte så ofta. Dom har tidigare haft hund, men nu är dom riktiga orienteringsnördar :-)

Sedan har vi har haft besök av tre blivande valpköparfamiljer. Så valparna har haft tre "föreställningar" i helgen. Valparna är söta på kort, men dom är ju bäst "live". Jag som ser valparna mycket tycker att dom var lite lugnare när vi hade besök. Kanske försöker dom få köparna att tro att det är lugnt att ha en valp? Men det kommer dom isf att få upptäcka att det inte är. Det känns väldigt konstigt att redan nu börja prata om leveransdatum. Men i morgon är valparna (redan) 4 veckor.

Soya tycker att det är helt ok att ha besök, men man märker att hon är lite extra uppmärksam nu när det kommer personen som hon inte känner.

Valparna har börjat få tänder, tänderna är vassa men fortfarande väldigt små. Så än så länge gör det inte ont när dom försöker att bitas.

Nu har jag börjat att ge valparna deras mat i en valpbar (den heter så). Det fungerar väldigt bra. Valparna fortsätter att äta med god aptit.

Fortfarande gäller regeln att det inte ska vara några tassar i maten. Men den regeln ser det ut som jag behöver påminna om (i viket fall till dessa två).

Efter maten blir det en stunds brottning.

Läs hela inlägget »

Valparna har fått en leksak. När Soya fick se att valparna hade fått en leksak (som inte hon hade sett förut) tog Soya leksaken och gick iväg med den. Bussig mamma!!

Men nu har Soya förstått att den leksaken ska vara hos valparna.

Kort taget av Linda 28 april.

 

 

 

 

 

 

Två av valparna som tycker att det är skönt att sova rygg-mot-rygg.

Läs hela inlägget »

Soya är fortfarande väldigt duktig på att städa efter valparna. Men hon är ju inte alltid på plats när det händer.

Det går åt väldigt mycket tidningar. Innan vi lägger tidningarna hos valparna har vi tagit bort alla häftklammer. 

Vi gör också av med väldigt mycket papper.

Vi kommer att bli flitiga besökare på tippen.

Även vår tvättmaskin och torktumlare får jobba ganska mycket.

Läs hela inlägget »

Igår ändrade Göran om valplådan så att den blev drygt dubbelt så stor. Förut hade valparna ungefär en 1:a med sovalkov, nu är det sovrum, lekrum, matplats och toa. Nu ska bara valparna lära sig var dom olika "rummen" är.

Tur att lådan är stor, för idag hade vi besök. Det var valparnas "farmor" som kom på besök. Lotta hade även med sig sin dotter och sin mamma. Så idag på på eftermiddagen har vi suttit 4 personer inne hos valparna, det blev mycket valpgos och mycket prat.

Jag tycker att det är så roligt att Lotta är så delaktig i Mios och Soyas valparna. Jag och Lotta har mycket att prata om när vi träffas, det är hundar, valpar, hundträning, utställning, rallylydnad osv.

Som ni förstår var eftermiddagen mycket trevlig, men den gick väldigt fort.

Läs hela inlägget »

Idag har Göran satt igen dom hålen som var efter rundstavarna. Det fanns en risk att valparna skulle försöka stoppa in nosen/käken i hålen och allt som valparna kan skada sig på måste vi på något sätt ta bort. Valparna låg och sov, men Göran började hålla på och prova hur han skulle göra för att täcka hålen. Ingen av valparna vaknade eller brydde sig. Så det slutade med att Göran skruvade fast små brickor med skruvdragaren och alla valparna låg nöjda kvar och sov.

Ska det bli 6 stycken små hantverkare av våra valparna?

Läs hela inlägget »

Jag tror att vi har kommit till lektion 3 i att äta själv.

Lektion 1: Äta från handen/bli matad.

Lektion 2: Få lite hjälp att äta själv från fat/tallrik.

Lektion 3: Äta själv från fat och göra det tillsammans med sina syskon.

Någon provar att ligga ner och äta. Ser inte så bekvämt ut.

Men man ska ju helst inte ha tassarna i maten. Det har vi pratat om.

Läs hela inlägget »

I går blev valparna tre veckor gamla. Då var det dax för vägning, nu väger varje valp ca 1½ kilo.

Dom har även fått prova att äta riktig/vanlig mat. Dom får uppblött valpfoder blandat med lite mjuk valpmat (på burk). Alla tyckte det var gott att få smaka riktig mat. Första gången dom fick smaka matade jag dom direkt från handen. Men nu har dom fått prova på att äta själva från tallrik/skål. Nu dom första gångerna låter jag dom äta en i taget så att jag ser att alla får mat. Jag vill också ha koll på att inte någon av dom äter jättemycket. Eftersom det är helt nytt för deras små magar med riktig mat får man vänja dom lite försiktigt.

När valparna diar trampar dom med framtassarna. Lite samma sak händer när dom blir ivriga när dom äter vanlig mat. Då kommer framtassarna fram och tassarna hamnar gärna i maten, då blir det kladdigt. Så efter att valparna har ätit får Soya lite jobb med att tvätta valparna. Finns det någon valpmat kvar äter hon väldigt gärna upp den.

En äter och två stycker väntar på sin tur.

När man har ätit och blivit tvättat är det sovdax. Skönt med ett syskon som kudde.

En lite svart gullig nos.
Läs hela inlägget »

Idag har jag plockat fram en mjuk borste. Så nu blir valparna lite borstade ibland när vi sitter i lådan hos dom. Valparna är ju inte rufsiga (ännu), men jag vill att valparna ska tycka att det är skönt och mysigt att bli borstade/hanterade.

Linda (dottern) borstar en av valparna.

Att leka och busa tränar dom på många gånger om dagen. Men fortfarande är valparna vakna väldigt korta stunder per gång. En valp försöker att bita i Lindas strumpa, men samtidigt så blir valpen själv biten i svansen av ett syskon. Samtidigt biter en valp i Lindas byxben.

Finns det något spännande i fällen?

Vi säjer grattis till Mio! Idag har han varit på hundutställning. Av alla portugisiska vattenhundshanar som var med blev Mio två. Bra gjort snygga och fina Mio. Jag vet att du hade lite hjälp av din matte Lotta. Det är hon som badar, klipper, kammar, borstar och visar Mio.

Läs hela inlägget »