Bad

Nu tänker jag inte på dom bad som hundarna väljer att göra själva i diverse olika vatten utomhus. Jag tänker på renlighetsbad.
Jag använder både schampo och balsam när jag badar Soya och Lisa. Till Soya vill jag ha ett balsam som återfuktar bra och som ger pälsen lite tyngd. Man ska alltid välja schampo och balsam som är avsedda till hundar. Det finns många olika märken att välja på. Man kan få prova sig fram innan man hittar det som man tycker passar till den egna hunden.
Jag blandar alltid ut både schampot och balsamet med vatten. Ofta står det på flaskorna hur tillverkarer rekommenderar att man ska späda produkten. Det gör att det är lättare att både jobba in schampo/balsam i pälsen. Det gör också att det är lättare att skölja ut. Det är viktigt att man sköljer ur schampo/balsam noga. Men man ska ALDRIG spara schampo/balsam som man har spätt ut med vatten. Det kan börja växa bakterier i det och det kan då vid nästa bad ge hunden exem. Men schampo/balsam som man inte har blandat ut med vatten håller sig jättelänge (kanske hur länge som helst).
När jag badar mina hundar gör jag det i badkaret. Jag lägger en gummimatta i badkaret så att dom inte ska halka. Sedan blöter jag pälsen och tar sedan det utspädda schampot. Jag gnuggar utan att trassla till pälsen i onödan. Det är inte bara pälsen som ska bli ren, även huden ska bli tvättad. Sköljer bort schampot. Iblanda schamponerar jag ytterligare en gång. När sedan schampot är borta kramar jag ur pälsen och torkar hunden med en handduk/busterduk. Sedan är det dax att sätta det utspädda balsamet i pälsen. Det låter jag sitta i pälsen i några minuter innan jag sköljer bort det. Sedan är det dax att torka hunden med handduk/busterduk. Det finns olika uppfattningar/åsikter om hur man sedan ska torka en portugispäls, men det kan jag skriva om en annan gång.
Jag använder schampo och balsam även på dom partier som är kortklippta, även huden på dom ställena behöver en rengöring.
Innan badet kan hunden lukta träsk och efter badet luktar den blomma. Portugiserna får ju ibland smeknamnet träsktroll :-)

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bee » Klippning och gruppfoto:  ”Vad duktig du är Linda! Duktigt att få dem alla på en och samma bild. Kan inte h..”

  • Nitha » Klippning och gruppfoto:  ”De är helt underbara och så duktiga som både klarade att bli klippta och fotogra..”

  • Ewa och Filippa » Lördag morgon klockan 07.30:  ”Hahahaha... Morgonstund har guld i mun! ;-) Vilka sötnosar! Tur att de är sålda ..”

  • Linda » Bra början, dåligt slut:  ”Det går åt rätt håll, men jag har fortfarande rätt ont och är öm i armen. Har tr..”

  • Greta » Kläder till hundar?:  ”Gratulerer med valpene. Herlig å se dem. men synd med Linda`s ulykke. Sånne hend..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-